Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Az unalmas tévés napokon a kedvencek szárnyra kapnak az interneten

In Dull TV Days, Favourites Take Wing Online
The New York Times, 1997. augusztus 18.

írta Amy Harmon


A nyári televíziós időszakban megáll az idő, az ismétlések hosszú, embert próbáló időszakát éljük. A türelmetlen csatornaszörfözés nem segít, és az őszi premierek előzetesei csak dühítik az embert. Hónapok telnek még el mielőtt a rajongók megtudnák mi történik kedvenc tévésorozataik szereplőinek életében ill. halálában.

De az interneten soha sem áll meg az élet és a sorozatok utolsó részének megválaszolatlan kérdéseit már rég megoldották egy új elektronikus műfajban, amit fan fiction-nak neveznek és több száz weboldalt és internetes vitacsoportot szenteltek neki.

A kritikusok által nagyra becsült Vészhelyzet és a Xena című sorozatok e szezonban elégedetlen rajongói már tovább is léptek kiszínezve a cyber teret háttértörténetekkel, mellékszálakkal és karakter történet ívekkel, amelyek vidáman más felé veszik az irányt, mint amit a készítők megjósolhatóbb tervei követnek.

Őket nem kötik az előírások vagy a belső konzisztencia határai - a fan fiction gyökerei a fénymásolt füzetekig nyúlnak vissza, amiket a 70-es években a közismerten kultikus Star Trek rajongók terjesztettek összejöveteleiken és postai úton.

De a mostani digitalizált rajongói írásáradat -- egy "X-akták" web archívum 18 hónap alatt 6000 történetet gyűjtött össze -- olyan kulturális áramlat keletkezését jelentheti, amely jóval szélesebb tömegeket vonz.

"Sokkal nagyobb a rajongók száma." - mondja Betsy Vera, aki titkárnő a michigani Ann Arbor-ban és a 80-as évek elején kezdett fanzine-okat olvasni, de most már fan fiction webcímeket és levelezőlista-címeket gyűjt - eddig már kb. 800-at, amelyeket téma szerint rendezett.

"Rengeteg olyan emberhez jutunk el, akiket szinte holtan se lehetne elcipelni egy összejövetelre" - mondja Ms. Vera - "Egészen más, ha a weben csinálod."

Az online fan fiction egyrészt kommunikációs forma, másrészt a túláradó rajongói lelkesedés kreatív megnyilvánulása, továbbá azt is bizonyítja, hogy a televízió közös kommunikációs nyelvet jelent egy olyan társadalomban, amely egyre globálisabbá és töredezettebbé válik. Publikációs pódiumként pedig az Internet erejét is tükrözi a széles tömegek számára, hisz minden nézőt egyben potenciális közreműködővé is tesz.

E kettő keveréke néhány médiaelméleti szakember szerint a népi közreműködéses történetmesélés hagyományának visszatérését sejteti az információs korszakban, ami egykoron az "Iliászt" és Artúr király legendáját is létrehozta. Mindenesetre szórakoztatóbbá teheti a tévénézést.

Henry Jenkins, a médiatanulmányok igazgatója (Massachusetts Institute of Technology): "Ha visszagondolunk a főbb történetek, amelyeket magunknak meséltünk azok voltak, amelyek mindenki számára fontosak voltak és egyben mindenkié is voltak. A fan fictionnel a kultúra helyrehozza a kárt a rendszerben, amit az okoz, hogy a mai mítoszok vállalatok tulajdonában vannak az emberek helyett."

Új fordulatok kieszelése a "Buffy, a vámpírok réme" történetében talán nem lesz ugyanolyan hatással a nyugati kultúrára mint mondjuk epikus verssé fejleszteni a "wine dark sea" beszúrását. De Jill Kirby szerint "a jó fanfic éppen olyan jó, mint bármelyik epizód a televízióban és gyakran még jobb is."

A 30 éves Jill Kirby bank manager Chicago-ban, aki egyben egy Buffy-ról szóló fanfic web site-ot adminisztrál. A rajongók több mint 100 történetet írtak a sorozat alapján, ami 1 a 10-hez arányt képvisel az eddig sugárzott epizódokhoz képest [1997].

Fox Mulder különleges ügynök az X-aktákból az előző évad utolsó epizódbeli látszólagos öngyilkosságát követően a különböző web archívumoktól függően életben van, meghalt vagy pedig egy idegen hibrid.

Ezidáig a fan fiction jelenség a televíziós iparág elnézése mellett bontakozott ki. Miközben néhány stúdió megfenyegetett olyan személyeket, akik webes fan-klubokat hoztak létre, amelyek kalózképeket ill. védjegyzett logokat használnak, hogy keresetet indít ellenük, viszont a hálózatok engedik, hogy a fan fiction oldalak békében szaporodjanak.

"Mindaddig amíg valaki nem próbál meg pénzt csinálni belőle, addig azt hiszem senki sem akarja megszűntetni őket" - mondja a 20th Century Fox szóvivője (az X-akták készítői). Fan Fictionok
 Fanficinfo
 További fanfices linkek


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK